We use cookies to customize content and advertising, to provide social media features, and to analyze traffic to our site. We also share information about your use of our site with our trusted social media, advertising and analytics partners. Read more.
 •    
 •    
 •    

  Yevgueni

  Become fan 2 Rate 0 Like & Share
  Genre:-
  Rank: history »
  Rate:
  /5 from 0 users
  Albums:3
  Songs:9

  Most Popular Songs (more)

  1Robbie lyrics
  2Wat Zal Het Zijn lyrics
  3
  5.0/5
  Oud En Versleten lyrics
  4Mama Ik Wil Papa lyrics
  5In Deze Stad lyrics
  6Eenzaam Met Jou lyrics
  7Als Ze Lacht lyrics
  8Sara lyrics
  9Overal Schoonheid lyrics

  Most Popular Albums (more)

  1Aan de arbeid [2007]
  2Kannibaal [2005]
  3Van Hierboven

  Biography

  YEVGUENI - AAN DE ARBEID

  Aflevering 2 van een interessante muzikale avonturenreeks. Waarin Yevgueni uitgroeit van een curiosum tot een baken van de lappendekencultuur. Waarin het een flinke erelijst bij elkaar spaart. En waarin het een album maakt dat even manhaftig is als zijn titel.

  Het licht stond op oranje voor 'Kannibaal' (2005). De eerste cd van Yevgueni kreeg overal een hartelijke ontvangst. Maar er was bijna altijd een "maar". Was er nog/opnieuw plaats voor kleinkunst? Want tot dat, enigszins uit de tijd geraakte, kamp werden Klaas Delrue (zang, akoestische gitaar), Geert Noppe (toetsen, backing vocals) en Maarten Van Mieghem (bas, akoestische gitaar, backing vocals) vrijwel unaniem gerekend. Het aanvoelen: Yevgueni is onweerstaanbaar charmant. Maar heeft het de tijd niet tegen?

  Sindsdien is het bewijs geleverd hoeveel die tijd in twee jaar kan veranderen. De bloei van "goed gearrangeerde nummers met licht theatrale inslag in de eigen taal" is treffend. De uitzondering (Yevgueni) is een heel leger (zie Fixkes, Mira, Noppes, Axl Peleman, Tom Pintens, Het Zesde Metaal...) geworden. Kleinkunst schuift op van een brandmerk naar een geuzennaam voor Nederlandstalige singer-songwriters. Nu beschikbaar: moderne kleinkunst.

  Maar: Yevgueni is meer dan kleinkunst (en zo meteen ook het bewijs dat je het begrip zo breed of smal kan laten zijn als je dat zelf wil). De groep brengt nummers in het Nederlands en beroept zich daarvoor op de chansonfilosofie. "Je wilt dat je teksten deel uitmaken van je muziek", zegt Klaas Delrue. De muzikale kroonlijst wordt steeds kleurrijker en telt ondertussen invloeden uit vrijwel alle windrichtingen. Met een nadruk op het zuiden (het chanson), het noorden (het theater) en - ondertussen ook - het westen (Britpop).

  Voor wie al het voorgaande overbodig vindt: groot gelijk. Zeggen zij die geen verschil horen tussen Yevgueni en buitenlandse klassieken als Snow Patrol of Damien Rice. Zij zijn de sterk groeiende aanhang van de lappendekencultuur. Mensen die geen tijd hebben voor hokjesdenken en gewoon gaan voor wat ze goed vinden. Einde discussie.

  Het is opmerkelijk hoeveel erelijst Yevgueni al heeft bijeengespaard. Het curiosum is snel een vaste waarde geworden. 'Kannibaal' is ondertussen half goud (7.500+) en blijft verkopen. Twee belangrijke momenten: a) de openbare sympathiebetuiging van Mark Uytterhoeven in De Laatste Show (begin 2006) en b) de eerste plaats van Zo Is Er Maar één met 'Laat Ons Een Bloem' van Louis Neefs (juni 2006). Die overwinning zorgt ook voor de eerste bekendheidsverschijnselen. De cd-verkoop na de concerten wordt uitgebreid met een handtekeningsessie en een fotomoment.

  Ook opmerkelijk: het parcours van 'Als Ze Lacht'. Het nummer staat 10 weken op 1 in Carte Blanche (Radio 1) en belandt zo in de eregalerij (waar het samenwoont met 'Indian Summer' van Ozark Henry). In 2005 wordt het tweede in de categorie Beste Song tijdens de Zamu Awards, een jaar later komt het binnen op 9 in 100 Op 1, de jaarlijkse lijst van Radio 1 met de beste Belgische nummers aller tijden.

  Als toemaat is er de som van de vele toevalligheden: de concerten in New York en Washington via iemand die hen toevallig op televisie ziet, de uitgelaten tent die hen opwacht in Dranouter, het vinden van natuurlijke bondgenoten (zie MySpace), uitgroeien tot de adoptiegroep van vele dorpen en verenigingen... Kortom: het eeuwige schoolreisgevoel.

  Yevgueni ziet, geniet en voelt goed aan wat er van aflevering 2 wordt verwacht. De basisdrie zweren af wat naar te "soft" neigt. De uitbreiding met drummer Stef Vanstraelen en gitarist Patrick Steenaerts zorgt voor meer borstomtrek en meer megawatt.

  De groep verschijnt scherp en afgetraind aan de start van 'Aan De Arbeid'. De 11 nummers worden opgenomen in twee sessies van twee dagen. Producer - en detailman - Wouter Van Belle laat ditmaal strijkers achterwege en voegt alleen Wigbert hier en daar als versiering toe. Gewoon omdat er weinig aan toe te voegen viel.

  Het objectief van Yevgueni was "de familie" even sterk te paaien als te verrassen. De thema's klinken vertrouwd maar de aanpak is anders. De teksten zijn tegelijkertijd persoonlijker en universeler geworden. Minder verhalend, meer observerend. Meer vanuit de buik, meer herkenbaar voor iedereen.

  Er is ook meer diepgang. Vrienden, liefde, vrolijkheid, ja. Maar veel duidelijker in balans met tragiek. Het deel-voor-het-geheel is 'Zo Donker'. Na 'In Liverpool' ('In Deze Stad') van Suzanne Vega pakt Delrue opnieuw een Groot Nummer aan. Een geval van urgentie. Hij hoort 'I See A Darkness' van Bonnie Prince Billy ? in de versie van Johnny Cash ? op de radio en zet de wagen aan de kant. Een kwartier later is de tekst klaar.

  Wat met 'Laat Ons Een Bloem'? Het nummer wordt opgenomen maar uiteindelijk zeer bewust achterwege gelaten. Het zou de groep alleen maar blijven achtervolgen. En 'Aan De Arbeid' is manhaftig genoeg om het zonder zo'n trekker te kunnen.

  Het beste nieuws is voor het laatst: Google telt 57.700 resultaten voor Yevgueni. En wat veel belangrijker is: ze zijn alle 57.700 juist geschreven...

  Pictures (0)

  no pictures

  Fans (2)

  MaximillionJelleFigeys

  Similar Artists

  no artists

  More artists

  • popular on LSI
  • new on LSI
  ..

  Comments

  Facebook (0) LetsSingIt (0)