the internet lyrics database
7
Become fan 8 4.5 / 5 (15) Share

Magnus Uggla

Genre:Classical, Rock
Rank:139
Albums:23
Songs:193

Most Popular Songs (more)

1Kung För En Dag lyrics
Magnus Uggla
2Baby Boom lyrics
Magnus Uggla
3Hotta Brudar lyrics
Magnus Uggla
4Jag Och Min Far lyrics
Magnus Uggla
5Trubaduren lyrics
Magnus Uggla
6Varning På Stan lyrics
Magnus Uggla
7Dansar Aldrig Nykter lyrics
Magnus Uggla
8Jag Mår Illa lyrics
Magnus Uggla
9Efterfest lyrics
Magnus Uggla
10Fula Gubbar lyrics
Magnus Uggla

Most Popular Albums (more)

1Vittring
Magnus Uggla
2Den Döende Dandyn
Magnus Uggla
3Allting Som Ni Gör Kan Jag Göra Bättre
Magnus Uggla
4Den Ljusnande Framtid Är Vår
Magnus Uggla
5Magnus Uggla Band Sjunger Schlagers
Magnus Uggla
6Om Bobbo Viking
Magnus Uggla
7Va Ska Man Ta Livet Av Sig För Om Man Inte Får...
Magnus Uggla
8Livets Teater
Magnus Uggla
9Välkommen Till Folkhemmet
Magnus Uggla
10Godkänd Pirat (Live)
Magnus Uggla

Biography

Per Allan Magnus Claesson Uggla föddes den 18 juni 1954 på Östermalm i Stockholm. Han hade redan två äldre bröder, Gabriel och Johan. Magnus levde livet och var en riktig liten skitunge. Han blev relegerad från skolen ett flertal gånger, första gången i femman. Han stal pengar från lärare, slog och hotade andra elever och annat smått och gått ett busfrö i Stockholm kunde tänkas göra.
1968 startade han ett Black Sabbath-inspirerat rockband med polarna hemma i Nacka, de kallade sig JUSO varav de tog de första bokstäverna i sina efternamn. De gjorde låtar med namn som "Skogen brinner" och "Domedagen" som de spelade runt om på Stockholms alla ungdomsgårdar. Spelningarna gick dock inget vidare, ofta var de fulla och allt blev katastrof. Publiken försvann oftast lika snabbt som de hade kommit.
När Magnus föräldrar skildes och han flyttade med sin pappa in i stan splittrades JUSO. Men enligt rykten blev de övriga JUSO-medlemmerna stora i Stockholm med ett annat band vid namn "Alexander Lucas" efter att Magnus stuckit, men är det något vi vågar lite på?
Men Uggla fortsatte att leva loppan inne i Stockholm, han far runt på konserter. Bland annat Mott the Hopples konsert som han sjunger om i låten "Balladen om 70-talets största rockband".
1972 for Magnus till London för att gå på Ziggy Stardusts avskedsturné. Efter det var han helt såld på David Bowie. Nu hade Magnus övergått från ett rötägg i skinnklädsel till ett "popoffer" med "glitter och platå". 1973 spelade Uggla in en egen demo med låtar han skrivit från både Bowie-perioden och från stunderna med JUSO. Inget skivbolag var dock intressant som man kanske kunde förstå. Han fick kommentarer som "Du är den största amatör jag någonsin hört" med mera. Men till slut fick han hjälp av Lasse Gustavsson, en kompis till en av Ugglas brorsor som även var basist till Harpo, som själv spelade in plattan. Så 1975 kunde albumet "Om Bobbo Viking" äntligen ges ut av skivbolaget CBS och övervinna världen, trodde Magnus.
"Om Bobbo Viking" blev ett fiasko som såldes i endast 500 exemplar och på TV kunde man se en "fjolla i långrock" trippa på tå och yla om "Bobbo Viking". Men Uggla hade iallafall fåt ett troget fan, en DJ vid namn Sidney som spelade "Om Bobbo Viking"-låtarna i ett kör.
Uggla hade alltid varit intresserad av att spela teater, han gick på Calle Flygares Teaterskola i Stockholm och 1976 fick han rollen i sin första film. Jonas Cornell's drama "Bluff Stop" där Uggla spelade en skoltrött 50-talsgrabb vid namn Vincent. Han gav även ut sin andra platta, "Livets teater" som likt "Om Bobbo Viking" också floppade. På plattan sjunger han mest om självbiografier, bland annat den sorgliga balladen "Barn av sin stad", "Glittrande Sune" och "Draget" som berättar om när Strixen (Uggla) "är på turné runt kring vårt land" men om sanningen ska fram hade aldrig Uggla aldrig varit på någon turné än. Det som egentligen var Magnus stora dröm, glamrock och teater glömde han snabbt bort och när han satt och singerede "Livets teater"-skivor i ett varuhus i Stockholm kom han på det själv "Fy'fan, va' jävligt detta låter!". Så han for hem och skrev klart låtarna till sitt nästa album på bara 6 månader.
1977 drar den riktiga Uggla-febern igång. På albumet "Va ska man ta livet av sig för när man ändå inte får höra snacket eferåt" ser man en stolt och kaxig Uggla med skinnjacka och hotfull blick. Nu hr Magnus trädit in i sin punk-era och allt handlar om att "Färga håret rött och gönt", "Skita i morsan och farsan", "supa och slåss" och att "ragga biffar på stan". Därmed blev plattan Sveriges första punk-skiva. Uggla slår igenom med sin första singel, "Varning på stan" där han övervinner ungdomarna i Sverige och ett slag i ansiktet på alla föräldrar. Flera radiostationer blev tillochmed polisanmälda för att ha spelat upp "Varning på stan", vilken ansågs kränkande mot kvinnor. Uggla drar också på en turné i Stockholm där han bland annat spelar på Djurgården. Han slår sig också ihop med Nysse Nyström och Dante Holmberg från bandet Strix Q.
Nu istället för ett pop-freak på TV kunde vi se den kaxigaste intervjun någonsin i programmet "Häftig fredag" där Uggla frågades ut om sitt liv.
År 1978 släpper Uggla sin fjärde platta, "Vittring" som har slagdängor som "Vittring" och "Asfaltbarn". Skivan blir dock inte någon lika stor hit som "Va ska man ta livet av sig för när man ändå inte får höra snacket efteråt".
1979 ställer Uggla upp i Melodifestivalen med den mumera klassikern "Johnny the Rucker". Han kommer dock sist med 22 poäng men han lipar inte för det. Han släpper en ny EP med enbart covers schlager-låtar samt "Johnny the Rucker".
Magnus drar också utomlands, närmare bestämt Los Angeles för att försöka sig på en karriär där. Han släpper engelska singlar som "Everything you do" som är en engelsk variant av "Vittring" och "Concrete kid" som speglar "Asfaltbarn". Uggla får sin första dotter, Emelie med fotomodellen Ann Furelid.
1980 släpper Magnus ett nytt album, "Den ljusnande framtid är vår" där Uggla visar upp sig inom synth-popen. På plattan finns hits som "Centrumhets" och "Skandal bjotis". Uggla skriver också en "guide" om hur man blir en framgångsrik och elak popstjärna där han bland annat berättar hur hans brorsa Johan brukade slå honom och hur han var som barn.
Uggla drar också på en turné där han spelar in en live-platta som kom ut året efter, 1981 vid namn "Godkänd pirat".
1982 får Magnus rollen i sin andra film, kultklassikern "G - Som i gemenskap" där han spelar den homosexuelle klubbägaren Kristoffer. Han släpper inga nya album, "Uggla kniper käft" som tidningarna skrev. Det var första gången sen debuten 1975.
1983 går Ugglas musik in i den genrén vi är vana att höra. Han släpper albumet "Välkommen till folkhemmet" som är ett av Ugglas mest kända.
Med låtar som "IQ", "Astrologen", "Tjena Alena" och "Hand i hand".
1984 släpper han inga album heller utan hjälper Nysse med sitt debut-album solo, "Jag vill ha mycke pengar".
1985 får Uggla ännu rollen i en film, Hasse Alfredssons "Falsk som vatten". Han släpper även ett samlingalbum för att fira sin 10 år i branchen, "Retrospektivt collage".
1986 blir en ny kassasuccé för Uggla där han drar på en ny turné och släpper albumet "Den döende dandyn" där han driver fritt om bögar, hårdrockare och gubbsjuka män.
1987 släppte Uggla ett cover-album med det klockrena namnet "Allting som ni gör kan jag göra bättre" som Lasse Anrell totalsågar. Michael Wiehe blir också sur för Ugglas textändringar i "Vem kan man lita på".
1989 kom albumet "35 åringen!" där Uggla drev om den påstådde Olof Palme-mördaren. I låten "Jag mår illa" driver han med Lotta Engberg, Tommy Körberg och en rad andra svenska kändisar. Inga glada miner här inte. På albumet visar Uggla också sitt förakt mot P-Lisor i låten "P-F" och H&M-modeller i "Dum dum".
1990 ser vi Uggla i kvinnokläder sjunga "En katt bland hermelinerna" hos Jacob Dahlin. Året efter, 1991, mottar han "Karamellstipendiet" av Povel Rammel. Han får också sin andra dotter, Agnes, med hustrun Monica.
1992 vurpar Magnus med cykeln där han slår sönder halva ansiktet, lägligt före realsen av nya plattan "Alla får påsar".
1993 får tv-programmet "Skytte" tittarekord då Magnus blir intervjuad. Han släpper också nya albumet "Alla får påsar" med hits som "4 sekunder" och "Dansar aldrig nykter".
1994 drar Uggla iväg med Rocktåget tillsammans med Orup, Cajsa-Stina Åkerström och Just D där en kille skulle framföra sin nyskrivna låt. Men mitt i låten gick keyboard-spelaren från Just D ut i scenen helt naken. Ingen minns vad den stackars grabben spelade. Uggla sade dock att "skämtet" inte var planerat.
Uggla hotas att bli stämd av "Eva Records" som äger varumärket "Absolute" när han ger ut samlingsalbumet "100% Uggla - Absolut inget annat".
"Löjligt, ingen kan äga ett ord!" Svarade Magnus men till slut blev skivan tvungen att dras in.
1997 blir ett guldår för Uggla, han släpper nya albumet "Karaoke" och är med i showen "Nya drygare Uggla" och "Hamburgerbörs" som båda får bra kritik. "Kung för en dag" slår igenom och efter bara en vecka efter realesen har "Kung för en dag" nått platina-strecket.
1998 drar Uggla på en ny turné och "Nya drygare Uggla" framförs på vintern.
1999 är Magnus med i en musikal vid namn "Tiggarens opera". Han får också en guldbagge för "Bästa svenska live-artist".
2000 drar Uggla fram sin gamla 70-tals-stil igen med albumet "Där jag är e're alltid bäst". Där han bland annat sjunger om sina polare i låten "Nitar och läder". Uggla själv sade att han var trött på allt det roliga i hans musik, han ville skriva om mer allvarligt och detta blev resultatet. Vi fick komma tillbaks till 1977, nästan.


Pictures (2)

Magnus UgglaMagnus Uggla


Fans (8)

Gurra30marianorden2plymkvistPiZeLoverboy_no1GIDDESadistRebecka89

Similar Artists

EvanescenceJanis JoplinNeil YoungMelissa HornDance Gavin DanceSteve PerryBlood, Sweat & TearsJumboShihadDi-RectCold ChiselTransatlanticJames Dean BradfieldBonoPoint Defiance show more (16-31 of 60)


More artists

  • popular on LSI
  • new on LSI

Contributors

leaderboard activity

Comments

Facebook (0) LetsSingIt (18)